Când Pământul nu s-ar mai roti

          Avansând un scenariu al opririi mişcării de rotaţie a Pământului, cercetătorul Witold Fraczek a utilizat o tehnică computerizată (GIS) pentru a vedea ce s-ar ȋntâmpla cu apele Oceanului Planetar.



 Fig.1. Cum ar arăta dacă...? (sursa: ESRI)




          Se ştie că forma elipsoidală a Pământului (sau mai corect spus „turtirea de la poli şi bombarea la Ecuator” – forma Pământului fiind una specifică, numită teroid / telluroid) reprezintă consecinţa mişcării de rotaţie a acestuia ȋn jurul propriei axe. Mişcarea de rotaţie generează valori ale forţei centrifuge nule la poli şi maxime la Ecuator. De asemenea, există stare de echilibru ȋntre gradul de turtire a planetei pe de-o parte şi valorile vitezei de rotaţie şi gravitaţie pe de altă parte.
          Masa de apă a Oceanului Planetar respectă ȋntocmai legităţile amintite anterior. Dintre geosfere, cea a apei opune rezistenţă minimă (inerţie minimă) ȋn cazul accelerării sau decelerării rotaţiei Terrei. Adică, o eventuală accelerare conduce la migrarea apelor oceanice spre Ecuator ca urmare a intensificării forţei centrifuge. Pe de altă parte, o decelerare are ca efect migrarea apelor spre poli.
          Ce s-ar ȋntâmpla dacă Pământul ar ȋnceta să se mai ȋnvârtă? Fără mişcare de rotaţie, fără forţă centrifugă, aceleaşi valori ale forţei gravitaţionale pe ȋntreaga suprafaţă a Pământului...
          Modelul prezentat mai jos, rezultat al cercetărilor ştiinţifice, prezintă o migraţie a apelor oceanice ȋn tendinţa de a atinge echilibrul, de a contura forma sferică. Actualmente, faţă de regiunile polare, nivelul oceanic la Ecuator este mai depărtat cu peste 20 km de centrul Pământului. Logic, odată eliminată forţa centrifugă, oceanele practic vor curge gravitaţional dinspre Ecuator spre latitudinile mari. Se poate observa cum regiuni intertropicale extinse, situate sub ape ar fi emerse, unind continentele ȋntr-un prelung uscat circumterestru.




 Fig.2. Evoluția raportului dintre uscat și ocean 
în cazul încetinirii rotației până la oprire (sursa: ESRI)


          Bibliografie
          Dacă doriţi detalii, găsiţi pe site-ul ESRI.
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

I. Tudose
15.11.2010

2 comentarii:

Unknown spunea...

Si nu ar insemna sfarsitul vietii? Multi profi sustin acest lucru...

AdminGeografilia spunea...

Cu siguranță, da. Ar fi zi 6 luni și noapte 6 luni... Temperaturi totat diferite. Forța gravitațională modificată. Fenomene atmosferice extreme etc. Poate nu ar fi sfârșitul tuturor formelor de viață, dar oamenii cu siguranță n-ar avea cum să supraviețuiască...

Trimiteți un comentariu