Dinamica unor elemente și fenomene geografice între anii 1984 și 2012

          O aplicație interesantă realizată din cateva milioane de imagini satelitare Landsat este Google Earth Engine timelapse. Se poate urmări evoluția unor fenomene geografice în perioada 1984 – 2012: urbanizare, extinderea căilor de comunicație, defrișări, retragerea unor ghețari, secarea lacului Aral, amenajarea lacurilor de acumulare, deșertificare, evoluția deltelor etc. 



          Descrierea aplicației se poate studia pe site-ul acesta.Iată mai jos 3 filmulețe foarte interesante în care se observă schimbări spectaculoase pe suprafața Pământului.

Exploatarea resurselor naturale:


Schimbări climatice:


Urbanizare:


          Aici puteți urmări detaliat extinderea orașului Las Vegas precum și alte filmulețe interesante.
          Iată mai jos unele dintre cele mai spectaculoase evoluții ale elementelor și fenomenelor geografice în România:
          1. Defrișările masive. În imaginea de mai jos am ales un areal de contact între m-ții Gurghiului și dep. Giurgeu, în apropierea localităților Joseni și Remetea. Se observă reducerea învelișului forestier pe suprafețe întinse.

          2. Zona brațului Sf. Gheorghe – Murighiol – Dunavățu. Succesiunea imaginilor satelitare evidențiază câteva aspecte:
- îndreptarea cursului brațului Dunării, prin săparea canalelor (tăierea meandrelor), pentru înlesnirea navigației.
- avansarea terenurilor agricole din d-le Beștepe (nuanțe deschise) până în zona joasă a deltei și a complexului Razelm (nuanțe de verde).
- variațiile lacurilor și bălților (dimensiuni și formă).

          3. Confluența Prutului cu Dunărea la Cotul Pisicii. Se observă transformarea unei întinse suprafețe mlăștinoase în teren agricol.

          4. Canal – Constanța – Agigea. În imaginea din 1984, când Canalul a fost dat spre folosință, se observă încă aspectul său de șantier, care dispare în imaginile următoare. În ultimii ani ai regimului socialist, portul Constanța (mai ales sectorul sudic – Agigea) s-a dezvoltat în suprafață. Pe imagini se poate observa în același timp reducerea transporturilor navale în Marea Neagră (punctele albe = vapoare). Periferia municipiului Constanța s-a extins, au apărut noi căi de comunicații, localitățile Cumpăna, Lazu și Agigea s-au dezvoltat spațial foarte mult, iar unele terenuri agricole au fost scoase din circuit. Așadar zona a cunoscut o puternică antropizare și urbanizare.

___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

I. Tudose
26.04.2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu