Super-taifunul Maysak se apropie de Filipine

Maysak (MTSAT-2)
          Maysak a luat naștere în Pacificul de Vest și a afectat deja câteva insule din Micronezia. Se deplasează spre VNV (vezi fig.1) și va lovi peste 2-3 zile coastele arhipelagului Filipine, riscul maxim datorându-se densității ridicate a populației. În funcție de temperatura apei oceanice și de alte condiții hidro-meteorologice, taifunul poate crește în intensitate până la categoriile superioare, devenind unul dintre cele mai precoce super-taifunuri ale sezonului.



Fig.1. Deplasarea ochiului taifunului Maysak (puncte roșii)

Fig.2. Deplasarea taifunului pe imagine Google Earth (sursa: pdc.org)

Fig.3. Maysak (imagine de pe satelitul METOP B)

Fig.4. Altă imagine a taifunului (sursa)

Fig.5. Formațiunile noroase din Pacificul de Vest, 31.03.2015
(pentru imagini actualizate click aici)


          Ce sunt taifunurile
          Au denumiri diferite (de obicei în funcție de regiune), dar funcționează asemănător. Fie că se numesc taifunuri, uragane sau cicloni tropicali, este vorba de același fenomen meteorologic extrem: o furtună extinsă pe zeci sau sute de kilometri, ce ia naștere în zonele de minimă presiune și temperatură ridicată. Mișcarea aerului este spiralată - convergentă, în centru existând ochiul uraganului - un gol fără vânt, cu mișcare descendentă a aerului în centru (neexistând nori din această cauză) și puternic ascendentă pe peretele ochiului.Uraganele sunt însoțite de nori cumulus și cumulonimbus, formați prin convecția rapidă.

          Legat de mișcarea orizontală a aerului în uragane, știm că forța Coriolis, datorată rotației Pământului, deviază corpurile aflate în mișcare spre dreapta în emisfera nordică și spre stânga în emisfera sudică. Interesant este faptul că în orice uragan, direcția vântului este influențată atât de gradientul de presiune orizontal cât și de forța Coriolis. Prin urmare, direcția vântului într-un uragan din emisfera nordică este inversă față de mișcarea acelor de ceasornic (fig. 6).

Fig.6. Vântul într-un uragan din emisfera nordică are direcție curbată spre stânga

            Aici puteți vedea, prin intermediul unei aplicații on-line foarte interesante, exact direcția vântului în timp real în Pacificul de Vest, unde acționează în aceste momente Maysak.

          Uraganele se formează de obicei în zona intertropicală (mai rar în cea subtropicală și foarte rar în cea temperată), unde sunt temperaturi ridicate ale apelor oceanice. Deci iau naștere deasupra oceanului, din care se alimentează cu energie, și cresc în intensitate când se apropie de țărm, unde își descarcă în mod violent energia acumulată.

          Uraganele nu se pot forma în zona ecuatorială, deoarece acolo nu există forță Coriolis care să asigure mecanismul de alimentare a furtunii. Grupurile de furtuni care se formează au nevoie de puțină forță Coriolis ca să înceapă să se rotească. Aceasta se întâmplă când acest calm, sau ecuator meteo, migrează mai sus sau mai jos de ecuatorul imaginar. De aceea vara apar în emisfera nordică, iar iarna în cea sudică.
          Calmul mai este numit ITCZ (intertropical convergence zone). În zona de convergentă se formează furtuni, e normal, dar dacă nu este forța Coriolis, nu apare rotația, apoi când apare și se intensifică, din cauza forței centrifuge mari la Ecuator, norii se îndepărtează de centru...

 Fig.7. Structura unui uragan

          Așadar, puteți urmări în zilele următoare evoluția taifunului Maysak prin intermediul link-urilor pe care vi le-am atașat în textul articolului.
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț T. și Tudor P.
31.03.2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu