Trecem la ora de vară

          Ora de vară este un sistem adoptat de o parte a țărilor lumii, în general cele dezvoltate economic, prin care se încearcă folosirea cât mai eficientă a zilei-lumină. De altfel, conceptul din limba engleză utilizat la scară largă pentru ora de vară, DST (”Daylight saving time”), sisntetizează foarte bine această idee.




          Astfel, în fiecare an, în ultimul week-end din luna martie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 3.00 devine 4.00, trecându-se la ora de vară. În martie spunem că dăm ora înainte sau dăm ceasul înainte. Bineînțeles, această dată este valabilă doar pentru emisfera nordică, deoarece anotimpurile sunt inversate în cele două emisfere. Este ales acest moment al nopții, pentru a fi afectat cât mai puțin sistemul economic. Totuși, programul trenurilor sau al avioanelor în acest moment al nopții poate fi afectat destul de serios, făcându-se unele reprogramări sau anulări.
         În ultimul week-end din octombrie ora 4.00 devine ora 3.00, trecându-se la ”ora de iarnă”, adică la timpul normal. În octombrie spunem că dăm ora înapoi sau dăm ceasul înapoi. Din cauza acestui decalaj, în timpul iernii miezul zilei (amiaza) este în jurul orei 12.00, iar în timpul verii în jurul orei 13.00.


Fig.1.DST pe Glob. 
albastru = folosesc ora de vară; 
portocaliu = nu mai folosesc ora de vară;
roșu = nu au folosit niciodată ora de vară

          Totuși, unele regiuni de pe Glob nu consideră prea eficient acest sistem de trecere orară, deoarece provoacă cetățenilor unele disfuncționalități de sănătate, afectează programul agricol și alte activități. De aceea, unele țări nu l-au adoptat niciodată, iar altele au renunțat la el (fig.1).
          În concluzie, anul acesta (2015), în noaptea de sâmbătă 28 martie spre duminică 29 martie, ora 3.00 devine 4.00.
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț T.
27.03.2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu