Cutremure foarte puternice în Nepal 25.04.2015

         O serie de cutremure puternice a avut loc sâmbătă dimineața, pe rama sudică a Munților Himalaya, în Nepal. Dintre acestea, cele mai mari au avut magnitudinea de 7,8 și 6,7 grade. Până în prezent 1300 de persoane au murit, inclusiv în capitala Katmandu, iar alte câteva mii sunt rănite.

Fig.1. Oferind ajutor unui om scos din molozul unei clădiri distruse... (foto Narendra Shrestha)

         Localitățile nepaleze arată acum ca după bombardament, autoritățile și locuitorii de rând mobilizându-se masiv pentru salvarea vieților...

 Fig.2. Capitala țării este cuprinsă de panică (foto Narendra Shrestha)

Fig.3. Persoană prinsă sub dărâmături (foto Narendra Shrestha)
 
 Fig.4. Încercare zadarnică de a salva o femeie 
de sub dărâmături (foto Thomas Nybo)

          Cauzele seismelor din zonă sunt puse pe seama contactului de coliziune dintre placa tectonică Indiană (Indo-Australă) și placa Eurasiatică. Activitatea tectonică se concretizează în eliberarea energiilor seismice acumulate prin stress-ul tectonic (adică prin convergența/ apropierea/ coliziunea/ subducția celor două plăci). Munții Himalaya apar exact pe linia de contact, versanții sudici fiind foarte expuși riscurilor seismice.

Fig.5. Contact de tip coliziune/subducție între plăcile tectonice, în Nepal


Fig.6. Epicentrele cutremurelor din 25 aprilie (Sursa: NYT)

          Situația românilor de pe Everest. Chiar în aceste zile o echipă de alpiniști români se află pe Everest, într-o expediție de recucerire a ”acoperișului lumii”. Cutremurul s-a simțit foarte bine și acolo, producând numeroase avalanșe și crevase. Se pare că unii alpiniști străini au fost prinși în zăpezi.
         Despre alpiniștii români, Zsolt Torok și Justin Popescu, nu știm deocamdată nimic. Un alt alpinist român, Teo Vlad, ne relatează pe blog-ul său că se afla în Tabăra de Bază (versantul sudic) și a fost nevoit să fugă în timpul cutremurului pentru a-și salva viața. Tabăra de Bază a fost lovită de o avalanșă masivă.

Fig.7. Tabăra de Bază imediat după avalanșă

         Puteți urmări în continuare noutățile despre expediția alpiniștilor români pe: Teo Vlad blog | Teo Vlad facebook | Zsolt Torok facebook. Să sperăm că sunt în siguranță!
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț T.
26.04.2015

Un comentariu:

Mobile App Developers spunea...

Very informative, keep posting such good articles, it really helps to know about things.

Trimiteți un comentariu