Exercițiu izohipse (curbe de nivel)

          Izohipsele, sau curbele de nivel, sunt linii folosite pe hărți, pentru a uni punctele cu aceeași altitudine. De-a lungul secolelor, cartografii au reprezentat relieful prin diverse metode, de la desenul schematic al munților și al dealurilor, la desenul perspectiv (așa cum se vede relieful dintr-o anumită direcție), metoda iluminării diferențiate (a umbririi), tehnica hașurilor, apoi a tentelor de culoare și a curbelor de nivel.


          Curbele de nivel ne oferă cele mai multe informații comensurabile legate de relief: altitudine, direcția văilor și a culmilor, valoarea pantelor, expunerea versanților. De asemenea, ne putem folosi de ele pentru a identifica formele și tipurile de relief.
          În exercițiul de mai jos trebuie să realizați corespondența între formele de relief (1-5) și reprezentările lor cartografice prin izohipse (a-e).

Fig.1. Realizați corespondența (Sursa imaginii)


          Dacă sunteți profesori, puteți imprima imaginea, apoi puteți decupa cele 5 cercuri, astfel încât elevii să plaseze fiecare cerc sub muntele corespunzător. Elevii pot lucra pe grupe, ca un mini-concurs.
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț T.
25.04.2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu