Hartă - clima Europei

          Harta climatică a Europei este realizată în scop didactic, potrivindu-se foarte bine în orice cabinet de Geografie. Am încercat să-i găsesc un design cât mai atractiv pentru orice elev, respectând însă rigorile metodologice și câteva reguli cartografice elementare. De fapt, cu cât o hartă este mai bine realizată din punct de vedere informativ și estetic, cu atât va fi mai atractivă.

Fig.1. Detaliu hartă (Islanda)


           Utilizarea corectă a culorilor este absolut necesară în orice produs grafic sau cartografic. Din păcate, calitatea produselor de pe piață lasă de dorit. Puțini știu cât de importante sunt luminozitatea, saturația și nuanța, contrastul, folosirea culorilor calde sau a celor reci, a celor principale sau secundare... etc. Este o întreagă literatură de specialitate pe internet. Vă dau doar un exemplu de alegere a culorilor potrivite pentru tipurile de climă (fig.2):

- mediteranean - tentă rozalie (culoare caldă) pentru a sugera temperaturile mai ridicate;
- temperat-oceanic - tentă verzui-albăstruie pentru a sugera cantitatea de precipitații mai ridicată;
- subtipurile temperat continentale (continental de tranziție, continental și continental excesiv) - în scară de galben pentru a sugera intensificarea continentalismului/ aridității spre E;
- subtipul temperat-continental boreal, tipul subpolar și cel alpin apar în nuanțe reci (albastre) în conformitate cu temperaturile mai coborâte;


 Fig.2. Detaliu legendă (tipurile de climă)

          Parametrii climatici reprezentați sunt:
- temperatura medie a lunii ianuarie (termometru verde);
- temperatura medie a lunii iulie (termometru roșu). Ambele termometre au gradație din 10° în 10° între -30° și +30°C;
- cantitatea medie multianuală de precipitații, exprimată în mm (pluviometru albastru). Pluviometrul are gradație până la 2500mm, din 500 în 500.
          Nu am reprezentat și alți parametri deoarece s-ar fi încărcat harta prea mult.

Fig.3. Detaliu legendă (temp. și precip.)

          Stațiile meteorologice au fost alese astfel încât să aibă o acoperire cât mai bună a spațiului și a tipurilor climatice. Unele sunt capitale foarte mari (Londra, Moscova) sau mai mici (Helsinki), altele sunt orașe principale elocvente pentru tipul climatic respectiv (Valencia, Bergen). Apar și unele orașe mici, dar cu funcție economică importantă (Davos, Murmansk etc). 

Fig.4. Detaliu SV. Au fost alese stații sugestive pentru acoperirea teritoriului

          Harta este la rezoluție foarte bună, tipărită în format A3, plastifiată, rezistentă și prevăzută cu stinghiuțe și agățătoare. Pentru achiziționarea ei sau a altor materiale didactice, urmăriți rubrica Materiale didactice.

Fig.5. Clima Europei (la rezoluție slabă pentru evitarea copierii)


de I. Tudose
19.08.2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...