Obținerea energiei electrice prin metode alternative. Animație didactică

          Fiind pasionat de banalul soft Paint, m-am gândit să desenez ceva în acest progrămel pentru a veni în sprijinul profesorilor și al elevilor pasionați de geografie și nu numai. Ceea ce a ieșit este o animație gif, cu ajutorul căreia pot fi lesnicios înțelese tehnologiile care transformă energiile naturii în lucrul mecanic necesar generării electricității. 



Despre imaginile animate gif
          Imginea animată gif este un format intermediar între o poză statică obișnuită și un filmuleț. Este practic alcătuită dintr-o suită de imagini a căror derulare automată creează impresia de dinamică. Ca profesor, puteți salva în laptop animația de mai jos. Pentru a o proiecta/ arăta în fața elevilor, faceți click dreapta pe ea -> open with -> și alegeți browserul de internet pe care îl aveți la dispoziție (firefox, opera, internet explorer etc). Nu contează dacă internetul merge sau nu, nu au nicio legătură. Trebuie să folosim browserul pentru a observa animația. Dacă am deschide-o ca pe o poză obișnuită, prin dublu click, s-ar vedea… ca o poză obișnuită.

Energiile regenerabile
          În încercarea de a ameliora efectele distrugătoare asupra mediului ale surselor energetice principale (hidrocarburi, minereuri radioactive, hidroenergie) tehnologia a elaborat și încă mai caută metode alternative de a obține energia electrică, mai prietenoase cu geosistemul. Interesul major este canalizat în principal spre fluxurile energetice naturale regenerabile, așa cum sunt:
  • energia eoliană, fiind vizate mai ales regiunile cu intensitate mai ridicată a vântului și cu o frecvență foarte mare pe o anumită direcție.
  • energia mareo-motrică, fiind vizate golfurile sau estuarele cu valori mari ale mareelor (de ordinul metrilor), cu ieșire la mările epicontinentale deschise sau direct la ocean. Prin bararea golfului, se realizează controlul schimbului de apă între bazine, atât în timpul fluxului cât și al refluxului.
  • energia curenților marini.
  • energia valurilor.
  • energia geotermală.
  • energia solară.
          Chiar dacă sunt cele mai bune tehnologii din prezent, totuși sunt departe de a fi foarte eficiente pentru cerințele energofage ale societății contemporane. De asemenea sunt departe de a fi în totalitate ”eco” sau ”verzi”, numeroase studii demonstrând în cazul lor anumite efecte negative asupra mediului: afectarea rutelor păsărilor, fragmentarea habitatelor, absorbția energiei necesare unor procese naturale etc.

___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
20.10.2015

2 comentarii:

Unknown spunea...

imi puteti spune va rog prin ce programa e facuta animatia din figura cu mai multe tipuri de energie???!

AdminGeografilia spunea...

Paint. Sunt vreo 60 de scene consecutive, desenate fiecare în paint. Acestea au fost după aceea lipite în photoscape și a rezultat un gif. Softul se poate lua de pe net. E gratuit.

Trimiteți un comentariu