România toată, ep.9: Românii din Nordul Moldovei (Bucovina și Herța)

          Începem prin a face o simplă clarificare. De la Carpați până la Nistru se întinde Moldova. Punct. Am auzit câteva persoane din Suceava, care, printr-un exces de ciudată fudulie, nu se consideră ”moldoveni”, ci ”bucovineni”. Pe vremea Sfântului Ștefan cel Mare nu exista Bucovina. Această denumire a fost dată mult mai târziu de Imperiul Habsburgic părții de NV a Moldovei, smulsă și anexată de austrieci. Etimologic, ”Bucovina” s-ar traduce din germană ”regiunea pădurilor de fag”.




          Toată regiunea de N a țării, cu Putna, Suceava, Cernăuți, Herța și Hotin, este practic inima Moldovei și nu vom renunța niciodată la acest leagăn al limbii noastre strămoșești! Ne pare rău pentru Ucraina, acest stat artificial a cărui însăși denumire exprimă lipsa de trăinicie ori legitimitate (Ucraina = ”la margine”), dar trebuie să le spunem că sunt moștenitorii nedrepți ai teritoriilor românești, invadate și smulse de sovietici.  Pentru românii din nordul, dar și pentru cei din sud-estul Moldovei (Basarabia de Sud), Ucraina este doar fiica URSS-ului de tristă amintire. Este alt stat, dar cauzează aceași privare de drepturi (la educație, la limbă, la angajare, la autoadministrare etc.). Est alt regim, dar face aceași politică de desnaționalizare! Ne vrem țara! În Ucraina, acest mic URSS, Mihai Eminescu este ”dușman al poporului”, un fel de personaj indezirabil, ca Bin Laden pentru americani...

          Nu, nu vrem ”România Mare”, pentru că termenul ”mare” îți induce ideea că ar fi vorba de o țară umflată. Îți induce ideea de surplus. Vrem ”România Toată”, pentru că în prezent suntem o țară și un popor ciuntite, amputate, mutilate și incomplete!

















Ionuț Tudose
8.02.2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu