Căsuțele Lumii – Colecție de machete din carton de Ionuț Tudose

          Căsuțele Lumii reprezintă o serie de machete tradiționale din întreaga lume, confecționate cu multă migală și eleganță, din carton subțire, lucios și estetic. Până în prezent am conceput 16 numere, dar seria este tot timpul în curs de actualizare. Acestea prezintă o frumoasă lecție de arhitectură, geografie, tradiții și bun gust, reflectând condițiile culturale și de mediu specifice fiecărei regiuni: simboluri, materiale de construcție, compartimentare, tipul acoperișului, culorile, detaliile arhitectonice etc. Machetele sunt deja construite, nu trebuie asamblate de dvs.


Utilizare. Machetele pot căpăta diverse întrebuințări:
  • scop decorativ;
  • scop educativ (material didactic, echiparea cabinetului de geografie);
  • un cadou excelent pentru o persoană dragă;
  • jucării pentru copii;

Caracteristici generale
Scara: 1:100, adică 1 cm pe machetă = 1 m în realitate. Scara poate însă varia ușor de la o căsuță la alta (1:85, 1:90, 1:110). Pentru a observa dimensiunile, comparați fiecare căsuță cu moneda de 50 bani din fotografie!
Material: carton subțire; piesele sunt lipite cu super-glue.
Sensibilitate: a se feri de umezeală și lovituri!
Povestea căsuțelor
          În urmă cu vreo 2 ani căutam pe internet idei de meșteșug pentru a-mi dezvolta o preocupare odihnitoare. Bineînțeles trebuia să aibă oarecum legătură și cu geografia. Și după ce-am văzut atâtea sculpturi în lemn, picturi, căsuțe din bețe de chibrit și altele irealizabile de către mine, mi-a venit ideea Căsuțelor Lumii, așa cum le vedeți astăzi. Număr după număr s-au tot adăugat seriei, transformând această preocupare într-o adevărată pasiune.
          La prima vedere confecționarea machetelor ar putea părea o activitate puerilă a vreunui ”copil întârziat”. Eu o consider însă extrem de constructivă și realizabilă la orice vârstă deoarece:
  • îmi stimulează și îmi dezvoltă creativitatea și ingeniozitatea;
  • îmi dezvoltă vederea în spațiu, stimulează cunoștințele și calculele de geometrie în spațiu;
  • îmi dezvoltă cunoștințele de geografie umană și regională;
  • îmi stimulează talentul artistic și simțul estetic;
  • îmi reînvie o parte din copilărie;
  • îmi dezvoltă aptitudini sufletești și tărie de caracter: răbdare, calm, perseverență, migală etc.

Etapele realizării machetelor sau ”procesul de fabricație”
  • Documentarea. În această primă etapă aleg de obicei o țară și apoi îi studiez pe internet arhitectura tradițională. Încerc să extrag elementele de specificitate și îmi creez în minte un model care să reflecte cel mai bine personalitatea acelui tip de case.
  • Proiectarea. Desenez apoi macheta într-un soft de grafică, după metoda corpurilor desfășurate. Rezultatul va fi o planșă A3, pe care o imprim pe un carton subțire.
  • Construirea. Sunt decupate și îndoite elementele casei, apoi lipite foarte bine cu super-glue. Acolo unde este cazul, sunt adăugate și alte componente din alte materiale (scări din bețe de chibrit, părți din plastic etc.)

Numerele colecției (click pe imagini pentru a mări). Căsuțele se vând exact cum apar în imagini, adică deja construite, nu sub formă de piese! Observați-le dimensiunea comparându-le cu moneda de 50 bani care apare în fotografii!

Nr. 1. România - casă tradițională - 30 lei
          Macheta este inspirată în principiu de casele țărănești din nordul țării (Bucovina, Maramureș). Elementele de arhitectură specifice sunt pridvorul (sau prispa), foișorul la intrare, acoperișul foarte înclinat din șindrilă, pietrele de râu în fundație. Ferestrele sunt dispuse cu precădere pe fațada principală (cea cu pridvorul). Explicația este foarte simplă. Țăranii își construiau casele cu fața spre sud, pentru a recepta un maximum de lumină și căldură.

Nr. 2. Mongolia - iurtă - 20 lei
          Iurta din numărul 2 al seriei este o locuință tradițională din stepele Asiei Centrale. În realitate este practic un cort alcătuit dintr-un schelet de lemn acoperit cu o învelitură din blănuri de animale, numită ”pâslă”. Întreaga structură este fixată cu funii și panglici. Iurta se poate demonta ușor, servind astfel interesele nomazilor nevoiți să migreze tot timpul cu turmele lor.

Nr. 3. China - casă tradițională - 25 lei
          Casele chinezești prezintă acoperiș curbat spre exterior, etaj, pavaj din pietre de râu și elemente decorative: semne ale alfabetului chinez, desen cu dragoni, simboluri. Arhitectura este tradițională, macheta semănând cu celebrele pagode orientale.

Nr. 4. Ținuturile reci - iglu - 20 lei
          Igluul este o construcție din blocuri de gheață și zăpadă, care are în general formă de dom. Igluurile sunt adăposturi provizorii sau permanente ale vânătorilor și pescarilor eschimoși (inuiți, laponi, iacuți).

Nr. 5. Egipt - casă tradițională - 25 lei
          Casele din Egipt au mai multe nivele pentru a fi deasupra suprafeței terestre supraîncălzite. Sunt construite din piatră și argilă. Ferestrele sunt mici pentru a proteja interiorul de radiațiile solare puternice, specifice regiunii. Precipitațiile sunt extrem de rare, un acoperiș înclinat nefiind deci necesar. Acoperișul plat este utilizat ca terasă, accesul făcăndu-se pe scări exterioare. Fațadele sunt împodobite cu elemente decorative, hieroglife antice și scriere arabă.

Nr. 6. Germania - casă tradițională - 25 lei
          Casele germane prezintă mai multe nivele, structură generală a acoperișului în două ape, fațada principală orientată spre stradă, ferestre cu obloane pentru reglarea luminozității sau pentru păstrarea intimității și decorațiuni exterioare geometrice și viu-colorate.

Nr. 7. Marile Câmpii nord-americane - cort Tipi - 15 lei
          Din Texas până în Canada, în zona preriilor nord-americane viețuiau triburile native amerindiene (Comanche, Blachfeet, Crow, Sioux etc.). După venirea coloniștilor europeni, băștinașii au fost decimați aproape în totalitate. Locuința lor tradițională este Tipi-ul, un cort alcătuit dintr-un schelet de bârne și nuiele peste care se așează o învelitură din piei și blănuri de animale, preriile fiind demult habitatul turmelor de bizoni. Desenele exterioare ascund o simbolistică spectaculoasă, legată de elemente ale naturii sau elemente religioase (stele, pământul la bază și cerul spre vărf, animale, păsări etc.).

Nr. 8. Insulele Solomon - casă pe piloni - 25 lei
          În Insulele Solomon din Oceania casele sunt construite şi acoperite cu materiale din lemn (bambus, palmieri, trestie, scoarţă, frunze etc.). Sunt supraînălţate pe piloni, ca măsură de protecţie contra ciclonilor şi inundaţiilor tropicale. Macheta este prevăzută cu ponton de acces. O canoe aşteaptă pregătită pentru pescuit sau pentru deplasarea băştinaşilor între insulele arhipelagului.

Nr. 9. Indonezia - casă batak - 35 lei
          Prezintă o arhitectură extrem de spectaculoasă și adaptată la condițiile de mediu. Structura este supraînălțată pe temelie din lemn, ca măsură contra inundațiilor și înmlăștinirii. De asemenea, precipitațiile ecuatoriale abundente se reflectă în streașina largă și acoperișul înalt și supradimensionat. Acoperișul curbat este specific, sub diverse forme, întregului Extrem Orient asiatic. Lemnul din belșug (pădurea ecuatorială) se reflectă în componența caselor. Ferestrele sunt foarte bine protejate cu obloane, păstrând interiorul ferit de insecte, șerpi etc. La exterior este decorată cu motive tradiționale.

Nr. 10. Grecia - casă tradițională - 30 lei
          Casa grecească reflectă geografia, istoria și cultura acestei țări. Albul este necesar pentru a reflecta radiația solară. Albastrul este simbolul mării. Are etaj din lipsă de spațiu de construit, Grecia fiind în general muntoasă și stâncoasă, dar și pentru a se situa cât mai sus față de suprafața terestră supraîncălzită vara. Din același motiv prezintă prispă, o terasă la etaj și un balcon. Acoperișul este fie plat, fie rotunjit, deoarece ploile sunt reduse. Este construită din piatră, cu foarte puține elemente din lemn, deoarece pădurea este aproape absentă, iar rocile de construcție sunt frecvente (relieful este stâncos). Prezintă și elemente specifice Greciei antice: coloane ionice, motive florale și două amfore desenate pe perete.

Nr. 11. Marea Britanie - casă tradițională - 25 lei
          În Marea Britanie, casele au structură masivă, cu pereți groși, din piatră sau cărămidă, rocile de construcție fiind la discreție. Acoperișul are structură în două ape, influențele climatice exercitându-se în general unidirecțional, V-E. Panta sa este pronunțată pentru a facilita scurgerea precipitațiilor dese, din climatul acesta temperat-oceanic. Materialul, etajul și masivitatea reflectă condițiile de trai mai ridicate ale britanicilor. Cele două hornuri sunt așezate în extremitățile laterale, ci nu pe mijlocul casei. Motivul este simplu: climatul răcoros și umed. Dacă încălzirea s-ar face în mijlocul casei, pereții exteriori s-ar umple de igrasie. De aceea încălzirea se face dinspre pereții laterali spre interior. Casa practic stă între două vetre. Unul dintre pereți este ”invadat” de plante agățătoare. Prezintă și un gărduleț.

Nr. 12. Urlați, județul Prahova - Conacul Bellu - 60 lei
          O adevărată bijuterie în miniatură, macheta aceasta este cea mai muncită dintre toate. Este a unui obiectiv turistic foarte cunoscut, din orașul Urlați, jud. Prahova. Copiază cu fidelitate toate elementele arhitecturale din realitate: pridvorul, foișorul, șița, ornamentele florale, scările, coloanele etc. Pentru detalii, click aici. Un exemplar donat poate fi admirat chiar la Muzeul ”Conacul Bellu”, pe care vă invit să-l vizitați.

Nr. 13. Olanda - casă tradițională și moară de vânt - 35 lei
          Prima machetă compusă din mai multe clădiri. Căsuța este a unei ferme tradiționale, iar moara este ca cele folosite timp de secole de olandezi la pomparea apelor din poldere și la măcinarea cerealelor. Elicea are un ax fixat pe un suport din plastic, astfel încât se rotește foarte frumos dacă sufli sau o așezi în vânt.

Nr. 14. Columbia - case tradiționale orășenești - 40 lei
          Sunt trei case lipite, în culori vii, prevăzute cu un șir de coloane la parter, 6 balcoane la etaj și elemente picturale specifice. Plafonul are terasă sau acoperiș. Pot fi întâlnite în centrele sau la periferiile istorice ale orașelor columbiene: Bogota, Cali, Medellin, Barranquila etc.

Nr. 15. Peru - case incașe tradiționale - 35 lei
          Cele două case sunt specifice populațiilor de incași și urmași ai acestora, locuitori ai spațiului andin. Una este dreptunghiulară și cealaltă circulară. Cea circulară reface imaginea unei case de la Machu Picchu. Se disting pietrele în componența lor și picturile exterioare ale diferitelor simboluri locale: soarele, luna, totemuri, lama, figuri geometrice.

Nr. 16. Africa de Sud - colibă tradițională - 20 lei
          Coliba din machetă este inspirată în primul rând de la populația sud-africană Ndebele (unul din principalele triburi din această țară), dar și de la alte populații locale. Prezintă o prispă foarte largă la intrare, ferestre puține și mici, colțuri și acoperiș rotunjite. De departe ies în evidență desenele cu elemente geometrice specifice, viu- și multi-colore.

Comenzi. Vând aceste machete la prețul afișat în dreptul fiecărui număr.
Mail: geografilia2010(@)yahoo.com (fără paranteze);
Transport: prin poștă (în cca. 3 zile lucrătoare);
Plata: se face la primirea coletului și include prețul căsuțelor și prețul de transport (12-15 lei);
Atenție! Căsuțele se vând gata construite, NU sub formă de piese! Observați-le și mărimea comparându-le cu moneda de 50 bani care apare în fotografii!

Spijiniți-mă dând un like paginii de facebook Căsuțele Lumii!

___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

Căsuțe realizate de Ionuț Tudose
scris: 1.07.2016
ultima actualizare: 4.07.2016

12 comentarii:

  1. Buna ziua as vrea sa cumpar o casuta! Casa din Indonezia,Casa Batak

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur! Trimiteți-mi pe mail sau pe telefon (mesaj) adresa, numele și numărul dvs de tel.

      O pun marți la poștă și ar trebui să ajungă până vineri.

      Ștergere
  2. Buna ziua!As dori sa cumpar modelul de casa din Mongolia - iurta.Va rog sa-mi spuneti daca mai este disponibila. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bună ziua. Vreau urgent pana luni să cumpăr o casă machetă tradițională. Vă rog frumos. Cum facem?

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua !
    As vrea sa achiziționez 2 casute :una din zona Moldovei ,una din zona Olteniei.Va rog sa-mi dpuneti dimensiunile casutelor.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua as dori si eu o casuta taraneasca din Romania. Pretul e actual.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bună ziua, mi as dori și eu macheta la o căsuța din România. Cum procedez?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua! Din păcate nu mai am momentan. Îmi pare rău că nu vă pot ajuta.

      Ștergere
  7. Buna seara!
    Mai aveti casute de vanzare?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna seara! Mai aveți căsuțe de vânzare ? Ne trebuie o macheta a unei grote sau adăpost primitiv .Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  9. Bună seara! As dori sa comand o iurta (nr.2)la 20 de lei.

    RăspundețiȘtergere
  10. Excelente, continuă as dori și eu; nr7 cort tipi,nr4 iglu,nr3 casă tradițională China,nr2 Turta.

    RăspundețiȘtergere