Aglomerații urbane, conurbații și megalopolisuri actuale

          Prin evoluția spațio-temporală din ultimul secol, dezvoltarea, concentrarea și diversificarea activităților economice, structurile urbane capătă în prezent configurații specifice. Iată mai jos principalele forme de concentrare urbană cu exemple contemporane.


1. Orașul propriu-zis. Criteriile de declarare a unui oraș diferă de la o țară la alta. Acestea sunt în general infrastructura specifică, rețeaua edilitară (alimentare cu apă, rețea de gaze, canalizare), ocuparea populației în activități neagricole, clădiri și instituții diversificate etc. Contrar așteptărilor, criteriul demografic nu este unul determinant. Hum din Croația este cel mai mic oraș din lume și are circa 20 de locuitori. Cel mai mare este Tokio și are 37 de milioane. Orașele cu peste 1 milion de locuitori, care polarizează activitățile economice într-o anumită regiune, sunt numite metropole. Metropolele care depășesc 10 milioane de locuitori mai sunt numite și megaorașe.

Fig.1. Hum, cel mai mic oraș din lume

2. Regiunea urbană reprezintă o grupare de mai multe orașe, de dimensiuni medii și mici, care au un specific socio-economic determinant. În cadrul structurii chiar și așezările rurale sunt puternic influențate de specificul respectiv. De exemplu Valea Prahovei este o regiune urbană turistică, Depresiunea Petroșani este o regiune urban-industrială etc.

Fig.2. Regiunea urban-turistică Valea Prahovei (Bușteni)

3. Interurbația apare ca un sistem urban interdependent, compus din două sau mai multe orașe foarte apropiate sau alipite, fiecare cu o anumită specializare funcțională, compensându-se prin schimburile foarte active (transport, navetism, activități comerciale etc.). În cadrul unei interurbații se pot identifica orașe-industriale, orașe-dormitor, orașe cu funcție comericală etc. Etimologic, ”interurbație” ar însemna ”între orașe”. Datorită asemănărilor se confundă cu o altă formă, conurbația (vezi mai jos).

4. Aglomerația urbană, după cum sugerează și denumirea, constă într-o grupare de mai multe orașe apropiate, cu densitate foarte mare a populației și infrastructură dezvoltată. Aglomerațiile urbane pot avea de la câteva sute de mii de locuitori până la câteva milioane. De asemenea și suprafețele lor pot varia foarte mult. În imaginile de mai jos pot fi observate principalele aglomerații urbane de pe Glob. Pentru fiecare sunt 3 imagini: o hartă cu extinderea intravilanului (violet), o imagine nocturnă cu gradul de luminozitate și o hartă cu principalele orașe.


Fig.3. Principalele aglomerații urbane

5. Conurbația. Spațiu urban continuu, rezultat în urma dezvoltării spațiale a fostelor nuclee și alipirea acestora. Termenul ”conurbație” înseamnă ”orașe împreună”. Prezintă rețele edilitare și de infrastructură comune, cu management supraurban. Poate atinge suprafețe de mii de kilometri pătrați și un număr total de locuitori de câteva milioane.

Fig.4. Principalele conurbații

6. Megalopolisul. Reprezintă forma superioară de hipertrofie urbană, cu suprafețe de zeci de mii de kilometri pătrați și zeci de milioane de locuitori. Poate îngloba mai multe conurbații și megaorașe.

Fig.5. Megalopolisurile

Tabelul 1. Megalopolisurile de pe Terra

Denumire
Stat
Orașe principale
Populație
Boswash
SUA
Boston, New York, Philadelphia, Baltimore, Washington
cca. 58 000 000
Chipits
SUA
Chicago, Detroit, Pitsburgh
cca. 50 000 000
Sansan
SUA
San Francisco, San Jose, Los Angeles, San Diego
cca. 30 000 000
Brazilian
Brazilia
Rio de Janeiro, Sao Paolo, Santos
cca. 45 000 000
Delta Xi Jiang
China
Guangzhou, Shenzen, Hong Kong
cca. 60 000 000
Delta Yang Tze
China
Shanghai, Nanjing, Hangzhou
cca. 75 000 000
Tokaido
Japonia
Tokio, Osaka, Kobe
cca. 80 000 000

Fig.6. Orașul Shenzen din Megalopolisul Delta Xi Jiang (China)

___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
30.12.2016

9 comentarii:

  1. Interesant. Felicitari pentru munca depusa. Putem vorbi si de un Megalopolis european. Vezi "banana albastra" si "banana aurie".
    Un an mai rodnic sa fie anul ce sta sa vina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar și ”banana verde”, însă încadrarea la aglomerații, conurbații sau megalopolis diferă de la un autor la altul în cazul acestora. Eu nu le consider megalopolisuri. Un an cu bine și dvs!

      Ștergere
  2. Felicitări Ionutz pentru munca ta. Să-ți dea Dumnezeu sănătate și putere și în anii viitori, să poți administra acest site foarte util. La mulți ani! C&C

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mulți ani, Costin! Mulțumesc pentru urări! De asemenea, Dumnezeu să nu te uite nici pe tine și să dea sănătate la toată lumea!

      Ștergere
  3. Ai un site minunat, unde gasim intotdeauna informatii utile de care avem mare nevoie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Marile metropole s-au aglomerat foarte mult in ultimii ani.

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari! Esti un adevarat profesionist:) Materialele realizate de tine sunt cu adevarat materiale didactice de calitate, utile si foarte interesante!

    RăspundețiȘtergere